Impact op de SDG’s van onderop
Impact op de SDG’s, en van onderop? Wat dit precies inhoudt, dat lees je op deze pagina.
Impact op de SDG’s, en van onderop? Wat dit precies inhoudt, dat lees je op deze pagina.
In 2015 hebben de Verenigde Naties de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) geïntroduceerd. Deze doelen zijn wereldwijd bekend en omarmd en dienen als agenda om de wereld voor 2030 een duurzamere plek te maken.
Het realiseren van deze SDG’s is niet slechts de taak van overheden. Integendeel, daarvoor is juist samenwerking tussen allerlei verschillende organisaties hard nodig, zowel vanuit overheden als vanuit het bedrijfsleven. En namens het bedrijfsleven dragen wij ook graag onze steen bij.
Vanuit onze missie om van onderop de arbeidsmarkt te verduurzamen, geven wij jong talent de kans om allerlei projecten van onze opdrachtgevers aan te pakken. Onze enige eis voor deze projecten? Dat het een project is dat bijdraagt aan de realisatie van de SDG’s.
Voor onszelf hebben we de impact die we hiermee willen maken verdeeld in twee verschillende doelstellingen, namelijk:
Hoe we deze doelstellingen gaan halen, aan welke SDG’s we daarmee bijdragen en op welke manier we dit inzichtelijk maken, kom je te weten op de rest van deze pagina.
Voordat we de impact doelstellingen induiken, nog even kort over de Theory of Change. Voor elk van deze doelstellingen vind je namelijk een link naar de bijbehorende Theory of Change. Dit is een strategisch document, waarin is uitgewerkt hoe we de impact die we zo graag willen maken als bedrijf, ook gáán maken.
Op deze manier helpt het ons om impact onderdeel te maken van onze bedrijfsvoering en helpt het de wereld omdat we doelgerichter positieve impact op de SDG’s maken. Win-win dus.
Samen met het jonge talent dat bij SAMEEN werkt, dragen we bij aan alle SDG’s. Alle SDG’s? Ja, alle! De projecten die we uitvoeren, zijn namelijk erg verschillend. Op deze manier dragen we als SAMEEN dus aan de realisatie van allerlei verschillende SDG’s bij.
Onze impact op de SDG’s maken we inzichtelijk door aan het begin van elk project in kaart te brengen op welke manier we ermee bij gaan dragen aan een duurzamere wereld. Zo verduurzamen we dus van onderop de arbeidsmarkt.
Ik hoor je al denken: ‘’Wat als een bepaald project dan niet bijdraagt aan verduurzaming’’. Terechte vraag, en dit is waar wij ook de grens trekken. Projecten die niet bijdragen aan de realisatie van duurzaamheid, nemen we simpelweg niet aan.
We voeren deze projecten uit voor duurzame organisaties en voor organisaties met het voornemen te verduurzamen, met de inzet van jong talent. Zo garanderen we flexibiliteit, creativiteit en een goede prijs-kwaliteit.
Jong talent is namelijk opgegroeid in een wereld die toe is aan drastische verandering en is daardoor ideaal om met een frisse blik naar duurzaamheidsvraagstukken te kijken. Bovendien hebben we toegang tot een uitgebreid netwerk van experts die we kunnen inschakelen, mocht dat nodig zijn. Onze klanten zijn dus zeker van een dienstverlening van de hoogste kwaliteit én een uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding.
De impact die wij op deze manier maken, is indirecte impact. Wij helpen onze opdrachtgevers namelijk om een positieve bijdrage te leveren aan mens, milieu en economie. De impact op de SDG’s die wij op deze manier maken, is op SDG 8 ‘Waardig werk en economische groei’ en SDG 17 ‘Partnerschap om doelstellingen te bereiken’.
SDG 8 ‘Waardig werk en economische groei’, omdat de ontkoppeling van economische groei en de achteruitgang van het milieu hierbij centraal staat. En SDG 17 ‘Partnerschap om doelstellingen te bereiken’, omdat we het samen met onze opdrachtgevers doen.
Zoals onze Theory of Change laat zien, gaan wij binnenkort ook onze impact op projectniveau meten. De resultaten per project worden dan op SDGimpact.nl geplaatst. Nu alvast benieuwd hoe dit eruit komt te zien? Neem dan gerust alvast een kijkje.
En mocht je nog meer willen weten over de strategie achter de doelstelling om van onderop de arbeidsmarkt te verduurzamen, dan vind je hier de Theory of Change bij deze doelstelling.
Als het aan ons ligt, is duurzaam ondernemen de toekomst. Hier dragen we aan bij door jong talent de bijbaan te bieden waar ze van dromen: het uitwerken van duurzame projecten met onze opdrachtgevers.
Hoe helpen we in de professionele ontwikkeling van jong talent?
Nou, easy! Wanneer iemand begint bij SAMEEN, bouwen we een profiel van zijn of haar eigenschappen en verbeterpunten. Op deze manier kunnen we de match tussen onze werknemers en de duurzame projecten zo goed mogelijk maken.
Als iemand aan de slag gaat met een duurzaam project, regelen wij de juiste begeleiding waar nodig. Dankzij de goede match tussen het project, de uitvoerende werknemer vanuit SAMEEN en deze begeleiding groeit ons jonge talent in professionele en sociale zin. En dat allemaal bij de bijbaan waar je ook nog eens bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
Daarnaast bieden we alle jonge talenten bij SAMEEN mogelijkheden tot netwerken en organiseren we, wanneer mogelijk, wekelijkse lunches. Leuk én leerzaam.
Aangezien wij jong talent inzetten bij het uitwerken van duurzaamheidsprojecten, leren zij relevante vaardigheden die helpen bij het realiseren van een duurzamere toekomst. Daar heeft de hele wereld baat bij, terwijl zij zich ook nog eens ontwikkelen in professionele en sociale zin.
Door de kennis en vaardigheden die jong talent opdoet bij hun werk voor SAMEEN, dragen wij bij aan het realiseren van SDG 4 ‘Kwaliteitsonderwijs’. Door al vroeg bezig te zijn met duurzame projecten die goed aansluiten bij de kwaliteiten en de ambities van jong talent, werken we ook aan een toekomst waarin duurzame economische groei, zonder het milieu aan te tasten, de norm is. Oftewel: SDG 8 ‘Waardig werk en economische groei’.
De combinatie van het intakegesprek, de juiste begeleiding en de doorgroeimogelijkheden, zorgen uiteindelijk voor de beste professionele ontwikkeling van jong talent. Wil je meer weten over onze doelstelling om als SAMEEN bij te dragen aan de professionele ontwikkeling van jong talent? Dit lees je in de Theory of Change die bij deze doelstelling hoort.